Vitamine B - complex

Vitamine B is nogal complex. Niet omdat het moeilijk is maar omdat er niet 1 maar meerdere vitamine B zijn. Tesamen worden ze het vitamine B complex genoemd.

Bij de ontdekking van de vitaminen in het begin van de 20ste eeuw kende men maar 1 vitamine B. Later werd ontdekt dat deze vitamine eigenlijk uit 8 verschillende componenten bestond. Door de jaren heen werden er steeds meer verschillende subvitaminen B ontdekt: vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12. Deze vitaminen samen kennen we nu als vitamine B-complex. Zoals je ziet missen de vitamines B4, B7, B9 en B10. Die bestonden eerst wel, maar wéér later is ontdekt dat deze stoffen niet voldoen aan de criteria om als vitamine door het leven te gaan. Ze werden dus geschrapt. Wist je trouwens ook dat niet alle vitamines dezelfde naam hebben? Wat wij als vitamine B11 kennen (foliumzuur), kennen ze in Amerika als vitamine B9. 

 

Functies:

  • Energieproductie en stofwisseling:

Alle vitamine B spelen een belangrijke rol in onze verbranding van vetten en koolhydraten. Ze zorgen er ook voor dat onze aminozuren makkelijk omgezet kunnen worden in eiwitten.

  • Ontwikkeling en functie van het zenuwstelsel:

Vitamine B ondersteunt het aanleren, het geheugen, de concentratie, de stressbestendigheid, de coördinatie, de prikkeloverdracht van neuronen, het algemeen welbevinden, de interesse, de motivatie ... en ga zo maar verder. Ze zijn dus een belangrijk onderdeel in ons 'goed-in-ons-vel' voelen.

Vitamine B heb je nodig om neurotransittors aan te maken. De belangrijkste neurotransmittors en hun functie zijn:

Serotonine: positieve stemming, gevoel van geluk, gezonde slaap, ... ook wel eens het gelukshormoon genoemd.

Dopamine: activeert, motiveert, interesse, drive, ervaren van genot, blijdschap, welzijn, liefde, ... maar ook de spiercontrole, voornamelijk de automatische en instinctieve bewegingen

Noradrenaline / Adrenaline: opwekkend, zorgen voor waakzaamheid, alertheid, ...

Gamma-aminoboterzuur (GABA): rustgevend, kalmerend, slaapbevorderend, vermindert stress en angst, ...

Acetylcholine: aanleren en geheugen

  • Spelen een rol in de aanmaak van de rode en witte bloedcellen
  • Spelen een rol in gezonde haren, huid, nagels en slijmvliezen
  • Spelen een rol in de spijsvertering

 

Je merkt dat het vitamine B complex op heel wat gebieden actief is. 

Voldoende inname van deze vitamine is dus heel belangrijk. 

Vitamine B is een wateroplosbare vitamine. Dit betekent dat bij een te grote inname het lichaam deze zal verwijderen via de urine en/of het zweet. Uitgezonderd van vitamine B12. Dit is de enige wateroplosbare vitamine die in het lichaam wordt opgeslagen.