Home » Blog » Vetten » Welke vetten gebruik je best?

Welke vetten gebruik je best?

Verzadigde vetzuren zijn het meest stabiel en blijven ook stabiel bij verhitting. Daarom kan je deze best gebruiken om in te bakken en te braden.

  • reuzel, smout
  • kokosvet, palmvet
  • echte boter (grasboter, melkvet)

 

Enkelvoudig onverzadigde vetzuren zijn iets minder stabiel bij verhitting. Daarom kan je ze best niet verhitten op hoge temperaturen (+180°C) en ook na verhitting steeds weggooien. 

  • olijfolie

 

Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn niet stabiel bij verhitting. Je gebruikt deze best alleen in koude gerechten. 

  • walnootolie, lijnzaadolie, koolzaadolie
  • maïskiemolie, zonnebloempitolie

 

Wist je trouwens dat de dubbele binding(en) in de onverzadigde vetzuren door verhitting kunnen omzetten in trans-configuratie. Hierdoor krijg je transvetten die zeer slecht zijn voor onze gezondheid.