Wat zijn vetten?

Vetten is eigenlijk een verzamelnaam en waar ik het voornamelijk over wil hebben zijn de voedingsvetten, namelijk de triglyceriden.

 

Om het duidelijk te maken neem ik jullie eerst even mee terug naar de chemielessen.

Elke triglyceride bestaat uit 1 glycerolmolecule (C3H8O3) met daaraan 3 vetzuurmoleculen

Glycerol: C3H8O3

Vetzuur: een organisch carbonzuur met een keten van ten minste 2 koolstofatomen (koolstof = C) en een carboxylgroep (COOH)

Vetzuren met korte keten: minder dan 6 koolstofatomen

Vetzuren met middellange keten: tussen 6 en 12 koolstofatomen

Vetzuren met lange keten: meer dan 12 koolstofatomen

 

Het zijn de 3 vetzuurmoleculen die de eigenschappen van de triglyceride bepalen. 

Zo kunnen de bindingen tussen de koolstofatomen enkel of dubbel zijn en bij de dubbele bindingen kunnen er 1 of meerdere dubbele bindingen zijn.  

Verzadigd vetzuur: er zijn enkel enkelvoudige bindingen tussen de koolstofatomen

Onverzadigd vetzuur: er is minstens 1 dubbele binding tussen de koolstofatomen

Enkelvoudig onverzadigd vetzuur: er is 1 dubbele binding tussen de koolstofatomen

Meervoudig onverzadigd vetzuur: er is meer dan 1 dubbele binding tussen de koolstofatomen

 

Zo, duidelijk toch?!   Nee, waarschijnlijk nog niet helemaal maar dat geeft niet. Op de pagina rond 'welke vetten gebruiken we best?' vind je alle nuttige info over de vetten die je best kan gebruiken.